cimer
2016. szeptember 30., péntek, Jeromos napja van.
Kezdőoldal Aktív pihenés
Aktív pihenés Nyomtatás

 

Ajánlataink:

2015. március

Kerékpározás

Magyarországon kerékpárral kirándulni, sportolni különleges élvezet. A táj festői és változatos, az ország természetbeni szépségekben, műemlékekben, népi építészeti értékekben gazdag. Mindenki találhat kedvére való túrát.

Egy válogatás szerint a  Budapestről induló 12 legkedveltebb kerékpáros túraútvonal egyike a Velencei-tó környékére vezet.

A biciklitúra főbb pontjai, útvonala:

Budapest-Érd-Sóskút-Biatorbágy-Alcsútdoboz-Lovasberény-Velence-Sukoró-Pákozd-Agárd-Gárdony

Kerékpáros túrázásra a Velencei-tó környéke, az aránylag kis magasságkülönbségeknek és a tavat körülvevő kb. 28 km-es kiépített kerékpárútnak köszönhetően ajánlott. Aránylag rövid idő alatt bejárhatjuk a környéket és megismerkedhetünk nevezetességeivel.

 alt

Velencei-tavi ajánlataink, kerékpáros útvonalak:

Rövid útvonalak pl. családoknak, fiataloknak ajánlott (10 km-ig)

Vörösmarty nyomában
Velence - Kápolnásnyék, Vörösmarty Mihály szülõháza - Kápolnásnyék, Vörösmarty szobor, park - Kápolnásnyék, Iskola - Velence

A Velencei-tó panorámája
Velence Ófalu- Panoráma út – Bence-hegy – Velence Ófalu

Vissza a múltba - Velence kastélyok, kúriák megtekintése
(Meszleny-Burchard-Bélaváry)-Hauszmann-Gschwindt-kastély Ország út 23.
Manndorf-Wickenburg-(Szapáry)-Nemeskéri Kiss-kúria Tópart u. 26.
Peék-Wickenburg-Pirkner-Czetner-kúria Tópart u. 34.
Meszleny-Wenckheim-kastély Tópart u. 52.
Meszleny-kastély Széchenyi út 3.
Beck-kúria (kiskastély) Régiposta u.
 
Pincesorok Velencén - Panoráma út
Tekergõi pincesor - Bence vendéglői pincék - Sárgaföldes úti pincék – Kilátó - műemlék présházak felkeresése

Középtávú útvonalak (10-30 km)

Vörösmarty nyomában2
Velence Ófalu - Kápolnásnyék, Vörösmarty M. szülőháza - Kápolnásnyék, Vörösmarty szobor, park - Kápolnásnyék, Iskola - Velence, Vörösmarty présház - Velence, Panoráma út, Vörösmarty kilátó -Velence Ófalu 

Velencei-hegység természeti értékei
Velence - Pázmánd, kvarcit sziklák - Nadap, szintezési õsjegy -Velence

Határjárás
Velence, Lídó parkoló - Hajdú-tanya-Gárdony, Bikavölgy - Agárd, SimonVendégudvar és Borház-Agárd, Gárdonyi G. emlékház - Termálfürdõ Agárd-Agárd, Gárdonyi G. utca - Agárd, alsó útra térve vissza a Velence, Lídó parkolóhoz

Hosszabb távok, gyakorlott kerékpárosoknak ajánlott útvonalak (30 km-t meghaladja)

Vörösmarty nyomában3
Velence - Kápolnásnyék, Vörösmarty szülőháza - Kápolnásnyék, Vörösmarty szobor, park - Kápolnásnyék, Iskola - Velence, Vörösmarty présház - Velence, Panoráma út, Vörösmarty kilátó - Nadapi templom, Vörösmarty keresztelőjének helyszíne - Nadap, Vörösmarty szobor - Velence 

Velencei-hegység természeti értékei2
Velence - Pázmánd, kvarcit sziklák - Nadap, szintezési õsjegy - Sukoró, Ingókövek, Gyapjaszsák, Likaskő - Pákozd Ingókövek - Pákozd, Bella-tó - Pákozd, Arborétum - Pákozd, Szúnyog-sziget, Halász csárda - Velence

Velencei-tó körüli kerékpározás országúton, földúton és kerékpárúton
Velence – Gárdony – Agárd – Pákozd – Sukoró – Velence
Látnivalók:
- Agárd, Gárdonyi G. szülõháza, Termálfürdõ, Madárvárta
- Pákozd, Mészeg-hegyi emlékhelyek (Doni kápolna,  KEMPP-Katonai Emlékpark Pákozd)
- Pákozd, Arborétum, - Pákozd, lovastanya
- Sukoró, Ingókövek, Néprajzi ház, Angelika- és  Éva- forrás
- Velence, Molla Szadik sírja

Túra történelmi katonai emlékhelyekhez
Velence, Ófalu - Velence, Evezős út - Pákozdi katonai emlékhelyek - Sukoró, református templom - Velence

Hajókázás a Velencei-tavon
Velence, Evezős út - Pákozd, Szúnyog-sziget-hajó kikötõ - hajókázás a tavon - Agárd, kikötõ - "alsó" tóparti úton vissza Velencére


További útvonal javaslatok:
Velence - Kápolnásnyék (Vörösmarty-múzeum) - Pázmánd (érdekes alakzatú kvarcitsziklák) - Vereb - Lovasberény (kastély, park)) - Csala (Kõrakáspuszta) - Kisfaludpuszta - Pákozd (Honvéd emlék) - Sukoró - Nadap (szintezési õsjegy) - Velence
Távolság kb. 53 km 3-4 óra.
 
Velence - Nadap (szintezési õsjegy, a kerékpárt háznál elhelyezve, gyalog oda-vissza 1 óra alatt megjárható a Meleghegy) - Lovasberény (kastély, park)) - Vértesacsa - Alcsút ((kastély, arborétum, libanoni cédrussal) - Felcsút ((kastély, park) - Bicske
Távolság: kb. 40 km. 2 1//2- 3 óra.

Székesfehérvár - Dinnyés - Agárd (Agárdpuszta Gárdonyi Géza szülõháza, temetõi emlékmû) - Gárdony (strand) - Velencefürdõ (strand) - Kápolnásnyék (Vörösmarty-múzeum) - Pázmánd (kvarcitsziklák) - Lovasberény (kastély, angolkert, szovjet hõsi emlékmű) - Csala (kõrakáspusztai római völgyzárógát) - Székesfehérvár
Távolság: kb. 60 km 4-4 1/2 óra

Kerékpárkölcsönzés

  • Zilaj Bringa

Velence, 7-es út 46-os km-nél (a vasútállomással szemben)

Web: www.zilajkerekparkolcsonzo.hu 

       Velence Bike (profiknak)

Fő utca 172. 

Web: www.velencebike.hu 

  •  

vissza

 

Kirándulási lehetőségek, látnivalók

Nevezetes turisztikai látnivalók a közvetlen környékben:

Meleg-hegyi Likas kő,

a nadapi szintezési ősjegy,

az 1848-as Pákozdi Csata emlékműve

a pákozdi arborétum

a pákozdi kőalakzatok,

a pázmándi Zsidó-hegy kőtengere,

a velencei Bence-hegyi kilátó hely,

a Vörösmarty Mihály présház (Velence, Bence-hegy),

a Sárgaföldes úti pincesor a Szt. Orbán szoborral (Velence, Bence-hegy)

Molla Sadik sírja a velencei temetőben,

Sukoró régi településrésze a Néprajzi házzal és a borospincékkel.

Kápolnásnyéken a Vörösmarty Múzeum,

Gárdonyban Gárdonyi Géza Emlékmúzeum,

Madárdal tanösvény Dinnyés, Madárvárta Agárd

vissza

 

Nordic-walking:

alt Meleg-hegyi Likas kő

Velence környéke kiválóan alkalmas a „bottúrázásra”.

A Nordic Walking vagy ski walking (magyarul északi gyaloglás, síjárás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat.

A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma.

vissza

 

Korcsolyázás:

Amikor kemény, száraz hidegben tükörjég borítja a tavat korcsolyázók ezrei lepik el a Velencei tavat és Velencét is. Megjelennek a fakutyázók és a jégvitorlások is.

Egész évben sokan keresik fel a velencei termálfürdőt, ám érthetően a leghidegebb hónapokban a legnagyobb az érdeklődés. Van abban valami páratlan, amikor az élményfürdőből kinézve a tovairamló korcsolyázókat nézegetheti az ember!

A tó jégborítása 50 év átlagában mintegy 45 napot tesz ki, a leggyakoribb jégvastagság

20-25 cm. Erős fagy esetén a jégvitorlások és jégszörfösök lepik el a jeget a korcsolyázók mellett.

alt A befagyott Velencei-tó

vissza

 

Horgászat:

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb tava. 23 km2-es területéből 10 km2-t borítanak nádasok. A tó természetes halprodukciója gazdag, és halfajainak száma meghaladja a húszat.

A különböző parti szakaszok és a mólók is kedvelt horgászhelyek. A déli parton elsősorban a csónakkikötőkben és környékükön, a parkok, sétányok melletti szabad partszakaszokon és a nyári időszak kivételével a szabad strandok területén találhatnak kedvező helyeket a parti horgászok.

A területi engedélyek megvásárolhatók a tó körüli egyesületi, szövetségi jegyforgalmazó helyeken és a horgászboltok, idegenforgalmi irodák legnagyobb részében is.

Jellemző halfajok:

A magyar horgászok számára legfontosabb halfaj, a ponty fogására szinte az egész tó területén, bárhol számíthatunk. A nádasok mellett elsősorban úszóval, nyílt vizeken fenekező módszerrel horgásznak rá.

A süllő a tó egyik legértékesebb ragadozó hala, kedvelt élőhelyei többek között a tó nyílt vizű területei, ahol úszó, fenekező élőhalas és műcsalis pergető módszerrel is fogják.

A Velencei-tó korábbi jelentős nádas fedettsége igencsak kedvezett a csukáknak is, ebben az időszakban e faj volt a domináns ragadozó.

A tavon különösen rejtett életet él a harcsa.

A tó horgászatilag fontos halfajai közé tartozik még a balin, valamint az angolna és az amur.

A keszegfélék közül a dévérkeszeg és a bodorka adja a legtömegesebb zsákmányt.

alt

Borvidék, borok, borút:

Borkert és Borbarát Klub Velence (Mayláth Endre), Velence, Sárgaföldes u. 14.

A térség egyik legszebb kilátásával, panorámájával rendelkező pincéjénél a borkedvelők a festői tájban gyönyörködve kortyolgathatnak a borász kiváló boraiból. A pincészet csak a régió válogatott szőlőiből kis szériában készít és palackos formában értékesít bort, nagy részben a pincénél lévő Bence-hegyi borkertben, kis részben borgyűjtőknek és éttermeknek.

alt A hangulatos Borkert a Bence hegyen

 

Dancsó Pince Velence, Boróka u. 3. (Bence.hegy)

Pincészetük a jellegzetes kis családi gazdaságok egyike, éppen ezért nyílt közvetlenséggel várják a hozzájuk betérő borbarátokat. Boraik kiváló minőségét regionális és országos borversenyeken elért sikerek mutatják, így például a Syngenta országos borversenyen elért arany érem.

Szent Benedictus Borlovagrend

Velence, Pincesor

Velencei-tó Környéki Borút Egyesület

A borútnál a program vázát a szőlő- és borkultúra helyi megjelenési formái adják, kezdve a szőlőskertekről, a pincéken, palackozókon át, a gasztronómiai létesítményekig. A látogatók a kijelölt útvonalon végighaladva megismerhetik a helyi termék előállításának fázisait, megkóstolhatják a borokat, megismerkednek a történeti és kulturális háttérrel. A kapcsolódó rendezvényeken – szüret, borfesztivál, borárverés, borrendi avatás és ceremónia – részesei lehetnek a helyi mítosz, a hagyományok továbbélésének.

A Velencei-tó környéki Borút Egyesület a szőlősgazdák kezdeményezésére 2001-ben alakult.

A Velencei-hegység vulkanikus eredete, kiváló területi fekvése és a tó által visszatükrözött napfény hatására az előállított boroknak egyedi adottságai vannak. Jellemző szőlőfajták a területen: Rajnai rizling, Olaszrizling, Zenit, Zengő, Chardonnay, Tramini, Zöldveltelini, Cserszegi fűszeres, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.

www.velenceibor.hu 

vissza